wtorek, 5 grudnia 2017

Ciasteczka biszkoptowe


Ciasteczka biszkoptowe można przygotować z wieloma różnymi dodatkami. U mnie jest to Kinder czekolada, ale równie dobrze można dodać zwykłej czekolady mlecznej lub kolorowe draże. Jedyne co Was ogranicza, to Wasza wyobraźnia.



SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g czekolady mlecznej

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki.

Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do ubitych jajek przesiać przez sitko składniki sypkie i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto nakładać łyżką na blaszkę zachowując odstępy. Na środku każdego biszkopta ułożyć kawałek czekolady. Dodatkowo można zetrzeć odrobinę na całość. Tak przygotowane biszkopty włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut na środkowej półce piekarnika, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu jednej blaszki biszkoptów, włożyć do piekarnika kolejną. Upieczone biszkopty przełożyć na kratkę do ostudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz