Dzisiaj chcę Wam zaproponować mega smaczną jesienną zupę krem z dyni. Korzystając z tego, że moja szałwia ma się jeszcze całkiem dobrze na ogródku (jest dosyć odporna na zimno), postanowiłam z niej skorzystać i dodać ją do potrawy jako ciekawy i smaczny dodatek. Zawsze staram się by dania były nie tylko zdrowe, ale również pyszne, ciekawe i różnorodne.
SKŁADNIKI
- 1 dynia o wadze około 4 kg
- 1 l bulionu warzywnego
- 200 g śmietany 30%
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 70 g masła
- kilka gałązek świeżej szałwii
- sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Do dużego garnka wlać bulion warzywny. Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami i skórę, po czym pokroić na mniejsze kawałki i dodać do bulionu. Gotować dynię do momentu, aż zmięknie. Ugotowaną dynię zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do zupy dodać śmietanę, gałkę muszkatołową i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, po czym wyłączyć palnik.
W rondelku rozpuścić masło, dodać około 7 umytych liści szałwii (można więcej) i gotować mieszając około 5 minut. Następnie wyciągnąć liście szałwii i odcisnąć je na sitku z masła. Masło szałwiowe lekko posolić.
Do głębokich talerzy lub miseczek nalewać zupę krem dyniową, polać ją odrobiną masła szałwiowego i udekorować listkami szałwii.
Do przygotowania potrawy wykorzystałam nóż Ambition, a do jej podania łyżki Ambition.
#myAmbition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz