środa, 15 listopada 2017

Zupa krem dyniowa z masłem szałwiowym


Dzisiaj chcę Wam zaproponować mega smaczną jesienną zupę krem z dyni. Korzystając z tego, że moja szałwia ma się jeszcze całkiem dobrze na ogródku (jest dosyć odporna na zimno), postanowiłam z niej skorzystać i dodać ją do potrawy jako ciekawy i smaczny dodatek. Zawsze staram się by dania były nie tylko zdrowe, ale również pyszne, ciekawe i różnorodne.



SKŁADNIKI

  • 1 dynia o wadze około 4 kg
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 70 g masła
  • kilka gałązek świeżej szałwii
  • sól, świeżo mielony pieprz

WYKONANIE

Do dużego garnka wlać bulion warzywny. Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami i skórę, po czym pokroić na mniejsze kawałki i dodać do bulionu. Gotować dynię do momentu, aż zmięknie. Ugotowaną dynię zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do zupy dodać śmietanę, gałkę muszkatołową i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, po czym wyłączyć palnik.

W rondelku rozpuścić masło, dodać około 7 umytych liści szałwii (można więcej) i gotować mieszając około 5 minut. Następnie wyciągnąć liście szałwii i odcisnąć je na sitku z masła. Masło szałwiowe lekko posolić.

Do głębokich talerzy lub miseczek nalewać zupę krem dyniową, polać ją odrobiną masła szałwiowego i udekorować listkami szałwii.











Do przygotowania potrawy wykorzystałam nóż Ambition, a do jej podania łyżki Ambition.



#myAmbition



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz