czwartek, 30 listopada 2017

Kasza gryczana z podwędzaną kiełbasą, groszkiem i szpinakiem


Kasza gryczana nadaje temu daniu specyficzny smak, dlatego uwielbiam dodawać do niego jogurtu naturalnego. Dzięki niemu zostaje wytłumiony wyrazisty smak kaszy, a zarazem całość potrawy na tym zyskuje. Kasza gryczana należy do jednej z najzdrowszych kasz, ale ma ona specyficzny, orzechowy posmak, więc nie każdemu smakuje. Osobiście nie należę do jej fanek, ale mimo to po nią sięgam przygotowując domowe potrawy. 



SKŁADNIKI

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 g podwędzanej kiełbasy (u mnie 3 rodzaje)
  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 40 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • do podania: jogurt naturalny lub grecki

WYKONANIE

Do garnka wlać bulion i zagotować. Do gotującego się bulionu wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając od czasu do czasu, aż będzie odpowiednio miękka. Jeżeli kasza wchłonie cały bulion, a będzie nadal twarda, to można dolać wody. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać pod koniec gotowania się kaszy. Groszek ugotować na parze lub w wodzie do miękkości i wsypać do ugotowanej kaszy. Kaszę, kiełbasę i groszek wymieszać.

Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 7 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec połączyć kaszę, kiełbasę i groszek ze szpinakiem i wymieszać podgrzewając. Jeżeli potrawa będzie za sucha, to dolać wody. Całość doprawić solą i pieprzem. Do gotowej potrawy podawać w osobnej miseczce jogurt naturalny, tak aby każda osoba mogła go sobie nałożyć wedle uznania na potrawę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz