Większość z nas często robi naleśniki. Może więc pora zaskoczyć swoich bliskich zupełnie innymi smakami? Ja przygotowałam zielone naleśniki ze szpinakiem, twarogiem, maślanką, mąką orkiszową (w tym również pełnoziarnistą) podane z niezwykłą konfiturą wiśniową, bo w wersji rozgrzewającej z pikantną nutą.
SKŁADNIKI
Na naleśniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- 50 g cukru trzcinowego
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski
- 400 ml maślanki
- 120 g mrożonego szpinaku
- 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 1 kg mrożonych wiśni bez pestek
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 gwiazdki anyżu
- 10 goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski z chili
WYKONANIE
Konfitura wiśniowa: Odmrożone wiśnie wraz z sokiem umieścić na dużej patelni, dodać cukier trzcinowy, gwiazdki anyżu, goździki i mielony kardamon. Całość wymieszać i zagotować. Wiśnie smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparuje nadmiar płynu i całość zgęstnieje. Na koniec dodać oleju rzepakowego z chili i wymieszać. Zostawić do ostudzenia.
Naleśniki: W misie blendera umieścić odmrożony szpinak, maślankę, olej rzepakowy i twaróg, po czym włączyć urządzenie. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier trzcinowy i krótko zmiksować lub roztrzepać. Następnie wlać masę szpinakową. W osobnej misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki orkiszowej, proszek do pieczenia i sodę. Do składników mokrych wsypać składniki suche i dobrze wymieszać lub zmiksować. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką, wlewać chochlę ciasta naleśnikowego i rozprowadzać je kolistym ruchem na całości patelni. Smażyć krótko z obu stron. Naleśniki podawać z konfiturą wiśniową.
Uwagi: Aby naleśniki miały wyrazisty zielony kolor, można dodać do ciasta naleśnikowego szczyptę zielonego barwnika spożywczego w proszku.
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz