piątek, 17 listopada 2017

Pieczone buraki i ciecierzyca z kaszą gryczaną, kurczakiem i jogurtem


Ta potrawa udowadnia, że zdrowe jedzenie może być przepyszne. Przyznam szczerze, że tego smaku nie da się opisać słowami, trzeba po prostu spróbować! To jesienne danie w zupełnie nowej, oryginalnej odsłonie. Przepis stworzyłam specjalnie na potrzeby konkursu Ambition organizowanego na Durszlak.pl. Od razu wiedziałam, że w skład dania, które wymyślę będą wchodziły buraki, bo to nie tylko zdrowe jesienne warzywo, ale również bardzo smaczne. Pieczone buraki i ciecierzyca idealnie doprawione, świetnie pasują podane z kaszą gryczaną i kurczakiem, a to wszystko na pikantnym jogurcie greckim. Pyszności! W posiłkach, które przygotowuje dla swojej rodziny, jest dla mnie najważniejsze to, aby były równie smaczne co zdrowe. Zapraszam po przepis.



SKŁADNIKI

Pieczone warzywa:

  • 1,2 kg buraków
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 duża puszka ciecierzycy
  • oliwa
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielony kminek
Kasza gryczana z kurczakiem:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 300 g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, słodka papryka
Pikantny jogurt:

  • 700 g jogurtu greckiego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • chili, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy


WYKONANIE

Pieczone warzywa: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Buraki obrać ze skóry, pokroić w nieregularną kostkę i przełożyć na posmarowaną oliwą blaszkę z wyposażenia piekarnika. Tak przygotowane buraki skropić oliwą, wymieszać dłonią, następnie rozprowadzić je na całość blaszki i ułożyć na wierzchu umyte gałązki tymianku. Włożyć do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę, z zasuszonego tymianku skruszyć listka, a gałązki wyrzucić. Buraki przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać i zrobić miejsce na blaszce dla ciecierzycy. Ciecierzycę dobrze odsączyć z zalewy, przełożyć na blaszkę, polać oliwą, przyprawić mielonym kminkiem, solą i pieprzem, wymieszać i wstawić blaszkę ponownie do piekarnika na 30 minut.

Kasza gryczana i kurczak: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Następnie polać obficie oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i słodką papryką. Mięso smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Do usmażonego mięsa wsypać kaszę gryczaną i smażyć całość przez kilka minut. Na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Pikantny jogurt: Na niewielką patelnię wlać oliwę i ją rozgrzać. Następnie dodać obrany z łupin i przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę chili i smażyć przez kilka minut. Tak przygotowaną oliwę przelać przez sitko do miski i zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej oliwy dodać jogurt grecki (powinien być w temperaturze pokojowej), wymieszać i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i chili. Na koniec dodać umytą i drobno posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszać.

Nakładanie na talerz: Na talerz najpierw nałożyć jogurt (rozsmarowując go na całości talerza), następnie nałożyć kaszę gryczaną z kurczakiem, a na koniec pieczone warzywa. Całość można udekorować świeżymi liśćmi mięty.

Uwagi: Jogurt grecki powinien być podawany w temperaturze pokojowej. Wszystkie pozostałe składniki dania powinny być gorące. Upieczone warzywa najlepiej trzymać w piekarniku, a kaszę z mięsem można podgrzać w każdym momencie (zawsze można dolać odrobinę wody, żeby się nie przypalała).






Rabat 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar obowiązuje do 31.12.2017 r.


Widoczne na zdjęciach sztućce są marki Ambition, zaś do przygotowania potrawy wykorzystałam noże Ambition.




#myAmbition



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz