piątek, 3 listopada 2017

Zupa krem z buraków


W moim domu zapanowała ostatnio zdecydowanie moda na zupy krem. Doszłam do wniosku, że teraz pora na buraka. Zupa jest smaczna i sycąca. Koniecznie polecam podawać ją z jogurtem naturalnym, a im więcej go dodacie, tym smaczniejsza będzie zupa.



SKŁADNIKI

  • 1 kg buraków
  • 1 korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 gałązki natki selera
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 duży jogurt naturalny
  • opcjonalnie 1 mały pęczek natki pietruszki

WYKONANIE

Buraki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewki ostrugać i pokroić w plasterki. Korzeń selera i pietruszki obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, umytą natkę selera, sok z cytryny i cukier, po czym gotować godzinę na średnim ogniu.

W wywaru wyciągnąć korzeń pietruszki i selera, liście laurowe, ziele angielskie, natkę selera, a pozostałe warzywa zmiksować blenderem na jednolity krem. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z jogurtem naturalnym i opcjonalnie można dodać odrobinę umytej i posiekanej natki pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz