W moim domu zapanowała ostatnio zdecydowanie moda na zupy krem. Doszłam do wniosku, że teraz pora na buraka. Zupa jest smaczna i sycąca. Koniecznie polecam podawać ją z jogurtem naturalnym, a im więcej go dodacie, tym smaczniejsza będzie zupa.
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- 1 korzeń selera
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 2-3 gałązki natki selera
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 duży jogurt naturalny
- opcjonalnie 1 mały pęczek natki pietruszki
WYKONANIE
Buraki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewki ostrugać i pokroić w plasterki. Korzeń selera i pietruszki obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka, zalać około 2 litrami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, umytą natkę selera, sok z cytryny i cukier, po czym gotować godzinę na średnim ogniu.
W wywaru wyciągnąć korzeń pietruszki i selera, liście laurowe, ziele angielskie, natkę selera, a pozostałe warzywa zmiksować blenderem na jednolity krem. Zupę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z jogurtem naturalnym i opcjonalnie można dodać odrobinę umytej i posiekanej natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz