wtorek, 28 listopada 2017

Orientalne risotto z kurczakiem i pomarańczą


Risotto z kurczakiem i pomarańczą, to potrawa szybka, ale równocześnie ciekawa i wprowadzająca do naszej kuchni coś nowego, orientalnego. Polecam szczególnie osobom lubiącym nowe połączenia smakowe.


SKŁADNIKI

  • 450 g piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 1 duża pomarańcza
  • 300 g ryżu 
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka curry
  • świeżo mielony pieprz kolorowy, sól
  • do dekoracji cząstki pomarańczy

WYKONANIE

W garnku zagotować bulion drobiowy, wsypać ryż i często mieszając gotować do miękkości. Jeżeli odparuje nadmiar bulionu, to dolać wody.

Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kotkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Do głębokiej patelni wlać oliwę, dodać mięso i cebulę, po czym całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Następnie smażyć, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać ze skóry (również z białej części) i pokroić na mniejsze kawałki. Do usmażonego mięsa wlać odrobinę wody i dodać paprykę. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym dodać również pomarańczę. Całość dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Do mięsa i warzyw dodać ryż i curry, wymieszać i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz