Pyszne ciasto na każdą okazję. Przygotowując go należy jednak uzbroić się w cierpliwość, tak aby obie masy dobrze stężały. Polecam również biszkopt z tego przepisu, bo wychodzi idealny.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 170 g cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 torebka herbaty
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Na krem:
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 duża puszka brzoskwiń (825 g)
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek przesiać przez sitko składniki sypkie, wlać wodę i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, po czym włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut (do suchego patyczka) na środkowej półce piekarnika. Upieczony biszkopt zrzucić z wysokości około 60 cm na rozłożone ręczniki. Dzięki temu będzie idealnie równy. Zostawić do ostudzenia, po czym przekroić na dwa równe placki.
Nasączenie: Herbatę zaparzyć wrzątkiem przez 3 minuty. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Do garnuszka odsączyć 150 ml soku z brzoskwiń, po czym zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę brzoskwiniową i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany wlać tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia składników.
Dolny placek ciasta nasączyć herbatą, po czym rozsmarować równomiernie krem brzoskwiniowy. Na krem nałożyć nasączoną górę ciasta.
Galaretka: W garnuszku zagotować 700 ml wody, wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki brzoskwiniowe. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki. Brzoskwinie dobrze odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć równomiernie na wierzchu ciasta. Na górę ciasta wyłożyć tężejącą galaretkę. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz