sobota, 11 listopada 2017

Ciasto czekoladowe z wiśniami i chilli


Ciasto czekoladowe, to wypiek, który jest wszystkim znany i przez wiele osób uwielbiany (w tym przez mojego męża). Podjęłam wyzwanie oleju Wielkopolskiego i postanowiłam zaskoczyć swoją rodzinę zupełnie odmiennym obliczem ciasta czekoladowego. Dzięki olejowi Wielkopolski z chili moje ciasto ma lekko pikantny smak, który idealnie łączy się ze smakiem czekolady i wiśni. Zaś dzięki dekoracji z pestek granatu, ciasto wygląda niezwykle elegancko. 



SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 120 ml oleju rzepakowego Wielkopolski
  • 30 ml oleju rzepakowego Wielkopolski z chili
  • 200 g kwaśnej śmietany 12%
  • 350 g mrożonych wiśni bez pestek
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 owoc granatu (w sezonie można wykorzystać wiśnie)

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy tortowej o średnicy 28 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odmrożone wiśnie dobrze odsączyć z soku na sitku (sok zachować). Do garnuszka wlać sok z odsączonych wiśni, dodać masło, gorzką czekoladę i podgrzewając rozpuścić. Zostawić do ostudzenia.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i sokiem wiśniowym, następnie wlać oba rodzaje oleju rzepakowego, śmietanę 12% i całość zmiksować do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wsypać całość do masy mokrej. Wymieszać wszystkie składniki szpatułką i przelać do formy tortowej. Wyrównać górę i włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Żelatynę wsypać do szklanki i zalać odrobiną wody, po czym zostawić na chwilę do napęcznienia. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła.

Ostudzone ciasto polać lekko gęstniejącą polewą czekoladową. Wierzch ciasta posypać nasionami granatu. Ciasto umieścić w chłodnym miejscu do stężenia polewy.

Uwagi: Dlaczego wiśnie mieszamy z mąką? Bo dzięki temu nie opadną na spód ciasta.








#OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski





1 komentarz: