Ciasto czekoladowe, to wypiek, który jest wszystkim znany i przez wiele osób uwielbiany (w tym przez mojego męża). Podjęłam wyzwanie oleju Wielkopolskiego i postanowiłam zaskoczyć swoją rodzinę zupełnie odmiennym obliczem ciasta czekoladowego. Dzięki olejowi Wielkopolski z chili moje ciasto ma lekko pikantny smak, który idealnie łączy się ze smakiem czekolady i wiśni. Zaś dzięki dekoracji z pestek granatu, ciasto wygląda niezwykle elegancko.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- szczypta soli
- 250 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 120 ml oleju rzepakowego Wielkopolski
- 30 ml oleju rzepakowego Wielkopolski z chili
- 200 g kwaśnej śmietany 12%
- 350 g mrożonych wiśni bez pestek
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- 100 g śmietany 30%
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 1 owoc granatu (w sezonie można wykorzystać wiśnie)
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy tortowej o średnicy 28 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odmrożone wiśnie dobrze odsączyć z soku na sitku (sok zachować). Do garnuszka wlać sok z odsączonych wiśni, dodać masło, gorzką czekoladę i podgrzewając rozpuścić. Zostawić do ostudzenia.
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i sokiem wiśniowym, następnie wlać oba rodzaje oleju rzepakowego, śmietanę 12% i całość zmiksować do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wsypać całość do masy mokrej. Wymieszać wszystkie składniki szpatułką i przelać do formy tortowej. Wyrównać górę i włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Żelatynę wsypać do szklanki i zalać odrobiną wody, po czym zostawić na chwilę do napęcznienia. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła.
Ostudzone ciasto polać lekko gęstniejącą polewą czekoladową. Wierzch ciasta posypać nasionami granatu. Ciasto umieścić w chłodnym miejscu do stężenia polewy.
Uwagi: Dlaczego wiśnie mieszamy z mąką? Bo dzięki temu nie opadną na spód ciasta.
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń