czwartek, 27 lipca 2017

Ciasto drożdżowe z czekoladą i wiśniami


Uwielbiam ciasta drożdżowe za to, że można z nich wyczarować dowolne kształty. Chcę zaproponować Wam pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-wiśniowym i polewą czekoladowo-wiśniową. Jeżeli nie chcecie tworzyć formy zawijanej, to zawsze możecie skorzystać z formy do babki.


SKŁADNIKI

Na ciasto drożdżowe:

  • 130 ml wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) + do podsypywania
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 130 g masła w temperaturze pokojowej
Na nadzienie:

  • 20 g kakao
  • 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem
Na polewę:

  • kilkanaście wydrylowanych wiśni
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo kilka wydrylowanych wiśni do dekoracji

WYKONANIE

Wodę wlać do miseczki, dodać drożdże, wymieszać, następnie wsypać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20-30 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wbić jajko, dodać żółtka, sól i cukier, po czym rozbełtać. Następnie dodać pozostałą mąkę, zaczyn, wymieszać i stopniowo dodawać masło wcierając je w masę. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastycznie ciasto (co może zająć około 7 minut). Ciasto należy podsypywać mąką, szczególnie w początkowej fazie wyrabiania, tak aby się nie kleiło do dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Do kolejnej miski wsypać kakao, cukier trzcinowy, dodać posiekaną czekoladę, masło i zagnieść całość krótko dłońmi. Wiśnie dobrze odsączyć z soku na sitku (soku nie wylewać).

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia, po czym krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 46 x 8 cm, po czym posypać równomiernie nadzieniem czekoladowym i wiśniami zachowując 2 centymetrowy odstęp od brzegu. Prostokąty zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i dobrze zlepić końce. Oba wałki położyć obok siebie i spleść je owijając delikatnie jeden o drugi. Blaszkę z wyposażenia piekarnika posypać mąką ziemniaczaną i przełożyć na nią splecione ciasto tworząc okrąg i łącząc je ze sobą. Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 60 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto włożyć delikatnie do piekarnika i piec około 35 minut (po 10 minutach górę ciasta należy przykryć papierem do pieczenia, aby się nie przypaliło). Upieczone ciasto przełożyć na kratkę i zostawić do ostudzenia.

Wiśnie wraz z odrobiną soku umieścić w garnuszku, dodać cukier i włączyć palnik. Gotować, aż całość lekko zgęstnieje, po czym zmniejszyć moc palnika na minimum i dodać połamaną czekoladę. Mieszać dolewając w razie potrzeby soku z wiśni, aż do uzyskania konsystencji gęstej polewy. Tak przygotowaną polewą polać ciasto i udekorować kilkoma wiśniami.



Ciasto drożdżowe podzielone na dwie części i rozwałkowane na prostokąty.
Ciasto drożdżowe z nadzieniem.
Ciasto drożdżowe z nadzieniem zawinięte w wałek, ze sklejonymi bokami.
Zawinięte ze sobą oba wałki ciasta drożdżowego ułożone na blaszce.