Uwielbiam ciasta drożdżowe za to, że można z nich wyczarować dowolne kształty. Chcę zaproponować Wam pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-wiśniowym i polewą czekoladowo-wiśniową. Jeżeli nie chcecie tworzyć formy zawijanej, to zawsze możecie skorzystać z formy do babki.
SKŁADNIKI
Na ciasto drożdżowe:
- 130 ml wody
- 35 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) + do podsypywania
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 130 g masła w temperaturze pokojowej
- 20 g kakao
- 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki
- 70 g cukru trzcinowego
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem
- kilkanaście wydrylowanych wiśni
- 3-4 łyżki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- dodatkowo kilka wydrylowanych wiśni do dekoracji
WYKONANIE
Wodę wlać do miseczki, dodać drożdże, wymieszać, następnie wsypać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20-30 minut do powstania zaczynu.
Do dużej miski wbić jajko, dodać żółtka, sól i cukier, po czym rozbełtać. Następnie dodać pozostałą mąkę, zaczyn, wymieszać i stopniowo dodawać masło wcierając je w masę. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastycznie ciasto (co może zająć około 7 minut). Ciasto należy podsypywać mąką, szczególnie w początkowej fazie wyrabiania, tak aby się nie kleiło do dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Do kolejnej miski wsypać kakao, cukier trzcinowy, dodać posiekaną czekoladę, masło i zagnieść całość krótko dłońmi. Wiśnie dobrze odsączyć z soku na sitku (soku nie wylewać).
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia, po czym krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 46 x 8 cm, po czym posypać równomiernie nadzieniem czekoladowym i wiśniami zachowując 2 centymetrowy odstęp od brzegu. Prostokąty zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i dobrze zlepić końce. Oba wałki położyć obok siebie i spleść je owijając delikatnie jeden o drugi. Blaszkę z wyposażenia piekarnika posypać mąką ziemniaczaną i przełożyć na nią splecione ciasto tworząc okrąg i łącząc je ze sobą. Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto włożyć delikatnie do piekarnika i piec około 35 minut (po 10 minutach górę ciasta należy przykryć papierem do pieczenia, aby się nie przypaliło). Upieczone ciasto przełożyć na kratkę i zostawić do ostudzenia.
Wiśnie wraz z odrobiną soku umieścić w garnuszku, dodać cukier i włączyć palnik. Gotować, aż całość lekko zgęstnieje, po czym zmniejszyć moc palnika na minimum i dodać połamaną czekoladę. Mieszać dolewając w razie potrzeby soku z wiśni, aż do uzyskania konsystencji gęstej polewy. Tak przygotowaną polewą polać ciasto i udekorować kilkoma wiśniami.
Ciasto drożdżowe podzielone na dwie części i rozwałkowane na prostokąty. |
Ciasto drożdżowe z nadzieniem. |
Ciasto drożdżowe z nadzieniem zawinięte w wałek, ze sklejonymi bokami. |
Zawinięte ze sobą oba wałki ciasta drożdżowego ułożone na blaszce. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz