czwartek, 20 lipca 2017

Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą


Prawdziwy przysmak dla zwolenników kuchni meksykańskiej. Lubię eksperymentować i łączyć różne smaki, dlatego też w mojej quesadilli pojawia się szpinak i mozzarella. Wierzcie mi, że całość smakuje rewelacyjnie. Polecam podawać z pikantnym sosem.

Czym jest quesadilla? To nic innego jak złożone tortille z nadzieniem, w skład którego wchodzi m.in. ser. Jest on niezbędny w celu sklejenia tortilli. Poza tym w jej składzie pojawiają się różne dodatki.


Podana ilość składników starcza na 3 quesadille.


SKŁADNIKI

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża czerwona papryka
  • oliwa
  • 300 g rozdrobnionego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 6 sztuk dużych tortilli (u mnie pszenne)
  • 160 g żółtego sera
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, chilli
  • opcjonalnie można dodać 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli


WYKONANIE

Mięso przełożyć na patelnie, skropić oliwą, dodać 4 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym całość wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać umytą, pozbawioną gniazd nasiennych i drobno posiekaną paprykę (na tym etapie można również dodać papryczkę chilli). Całość doprawić solą, pieprzem i chilli. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe, a papryka lekko zmięknie.

Na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody.

Mozzarellę pokroić w bardzo cienkie plasterki, a ser zetrzeć na tarce. Rozgrzać dużą patelnię. Jedną tortillę posmarować pędzelkiem wodą z obu stron i ułożyć na patelni. Nałożyć na całość (zachowując 0,5 cm odstępu od brzegu) cienką warstwę mięsa z papryką, następnie odrobinę szpinaku, na środku wyłożyć równomiernie mozzarellę, zaś na brzegach ułożyć żółty ser. Nałożyć na to kolejną tortillę i dociskając poruszać nią na boki, aby się nie przykleiła. Równocześnie dociskać brzegi, tak aby się skleiły. Quesadillę piec do momentu, aż poczujemy ruszając nią na boki, że jest już od spodu chrupiąca (przy ruszaniu na boki "skrzypi"). Następnie należy obrócić ją na drugą stronę. Najlepiej zrobić to ręcznie (jeżeli macie obawy, to można ubrać rękawice kuchenne). Należy dźwignąć patelnię i obrócić ją do góry dnem zrzucając quesadillę na rękę, po czym położyć ją ponownie na patelni drugą stroną. Po przypieczeniu drugiej strony ponownie obrócić patelnie zrzucając quesadillę na rękę i kładąc na desce do serwowania lub dużym talerzu. Gotową quesadillę pokroić w trójkąty jak pizzę. W ten sam sposób jak powyżej przygotować kolejne dwie sztuki quesadilli.