Grillowane mięso z mnóstwem warzyw i sosem czosnkowo-musztardowym, a to wszystko w tortilli? Jak dla mnie idealne danie obiadowe! Jest pysznie i zdrowo. Koniecznie musicie spróbować ;-)
Z podanej ilości składników można zrobić 4 mocno nadziane tortille lub 5-6 z mniejszą ilością nadzienia.
SKŁADNIKI
- 800 g piersi z kurczaka
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- 360 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 sałaty rzymskie mini
- 5 sztuk ogórków konserwowych Krakus
- 1 czerwona papryka
- 250 g pomidorków rzymskich mini lub koktajlowych
- 4 duże tortille
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w średniej wielkości paski, przełożyć do miski, polać olejem rzepakowym i doprawić solą i pieprzem.
Warzywa i sałatę umyć. Pomidorki przekroić na pół, z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski, ogórki konserwowe wyciągnąć z zalewy i przekroić każdy na 4 części. Z sałaty rzymskiej odciąć końcówkę, tak aby zostały nam liście.
Jogurt naturalny przelać do miski, dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę i doprawić solą i pieprzem.
Mięso upiec na grillu lub patelni grillowej. Tortille zwilżyć mokrym pędzelkiem, po czym ułożyć na gorącej patelni i przypiec krótko z obu stron. Każdą tortillę posmarować najpierw sosem, następnie ułożyć liście sałaty, na to mięso, paprykę, ogórki i pomidorki, po czym polać sosem. Tortille zawinąć i u podstawy owinąć folią aluminiową podwijając ją również pod spód (dzięki temu tortille nie tylko nam się nie rozpadną, ale również nie wycieknie nam z nich sos). Podawać od razu ciepłe.
#sprytnieizdrowo #krakus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz