wtorek, 11 lipca 2017

Chłodnik litewski


Wierzcie mi, taki chłodnik jest warty grzechu ;-) Jest rewelacyjny w smaku i trudno nie sięgnąć po dokładkę.Wspaniałym dodatkiem jest koncentrat barszczu Krakus. Dodaje nie tylko smaku, ale również sprawia, że nasz chłodnik ma idealny różowy kolor. Wszystko tak pięknie wygląda na talerzu, że aż szkoda zabrać się za jedzenie.


SKŁADNIKI

  • 3 ogórki małosolne lub kiszone
  • 3 małe botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr maślanki
  • 3 małe ogórki gruntowe (o wadze łącznej 125  g)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki koncentratu barszczu Krakus
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz


WYKONANIE

Buraczki obrać ze skórki i zetrzeć wraz z ogórkami małosolnymi na tarce o dużych oczkach do garnka. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek oraz kilka małych liści botwinki posiekanych na bardzo małe kawałki. Zalać wodą (tak aby zakryła całość) i gotować do miękkości. Ugotowane botwinki i ogórki zostawić do ostudzenia.

Ogórki gruntowe obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka przekroić na pół, zaś koperek umyć i posiekać. Do ugotowanych i ostudzonych buraczków dodać maślankę, ogórki gruntowe, koncentrat barszczu Krakus, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Chłodnik nalać na talerze, po czym do każdego włożyć jajko i wsypać koperek.





#krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo