Lubicie jak jest baaardzo zielono? A krewetki? Jeśli tak, to zdecydowanie coś dla Was ;-) Dużo szpinaku, jarmużu, liści kalarepy i bazylii, a do tego makaron pełnoziarnisty. To zdrowe połączenie nie tylko dla dbających o linię.
SKŁADNIKI
- 225 g mrożonych krewetek koktajlowych
- oliwa
- 200 g jarmużu
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 50 g liści kalarepy
- 5 ząbków czosnku
- 40 g liści bazylii
- 400 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie z dodatkiem orkiszu)
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
WYKONANIE
Krewetki odmrozić, przełożyć na sitko i opłukać zimną wodą. Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać krewetki i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, po czym przełożyć krewetki do miski. Jarmuż i liście kalarepy umyć, posiekać i przełożyć do patelni, gdzie smażyliśmy krewetki. Całość polać oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć około 7 minut. Na koniec dodać umyte i posiekane liście bazylii, smażąc potrawę jeszcze minutę.
Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego. Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do potrawy. Dodać krewetki, skropić całość odrobiną oliwy i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz