środa, 5 lipca 2017

Deser wiśniowo-agrestowy


Jak smakuje i pachnie lato? Na pewno owocami i zdecydowanie wiśniami. Dlatego też przygotowałam ten pyszny, letni deser. Jest idealny na zimno, nie za słodki, nie za kwaśny.


Z podanej ilości składników wychodzi 6 deserów w szklankach.


SKŁADNIKI

  • 75 g agrestu
  • 1 galaretka agrestowa + 400 ml wody
  • 450 g wiśni bez pestek (wraz z sokiem)
  • 2 galaretki wiśniowe + 400 ml wody
  • 330 g jogurtu greckiego
  • dodatkowo: wiśnie do dekoracji

WYKONANIE

Agrest umyć, oderwać ogonki, przekroić na pół i rozłożyć równomiernie do 6 szklanek. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując tylko 400 ml wody. Gorącą galaretką zalać agrest, zostawić do ostudzenia, po czym włożyć do stężenia do lodówki.

Sok z wydrylowanych wiśni przelać do garnuszka, dodać 400 ml wody i przygotować galaretki wiśniowe według instrukcji na opakowaniu. Do gorącej galaretki dodać wiśnie i zostawić do ostudzenia. Ostudzoną galaretkę z wiśniami dobrze wymieszać z jogurtem greckim, przelać równomiernie na stężałą galaretkę agrestową i włożyć do lodówki. Deser jest gotowy, gdy całość dobrze stężeje i się schłodzi. Przed podaniem udekorować wiśniami lub innymi sezonowymi owocami.