sobota, 31 stycznia 2015

Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym


Dania z makaronem dają wiele możliwości na smaczny obiad. W dodatku są dobrą alternatywą dla zabieganych, bo można zrobić danie na dwa dni. Najsmaczniejsze można oczywiście stworzyć latem, kiedy jest nieograniczony dostęp do warzyw, a ich ceny nie są też duże. Zawsze jednak można skorzystać np. z pomidorów z puszki.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI
  • 450 g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 320 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 duża śmietana 18% (330 g)
  • około 400 g makaronu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia, chilli, zioła prowansalskie
  • oliwa do smażenia
  • opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli


WYKONANIE

Do dużego garnka lub brytfanny wlać nieco oliwy. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać mięso mielone, wymieszać. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, wyjąć nasiona, pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać i poszatkować. Marchewkę, paprykę i pieczarki dodać do pozostałych składników, wymieszać i smażyć krótko. 
Do osobnego garnka wlać śmietanę, pomidory z puszki, przecisnąć przez praskę czosnek i dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią, chilli i ziołami prowansalskimi (najwięcej dać soli, pieprzu i oregano). Zagotować i zostawić na wolnym ogniu na jakiś czas.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać do niej nieco oleju i osolić. Gotować makaron krócej niż podaje się na opakowaniu. Gotowy makaron przecedzić przez sitko i dodać do mięsa i pozostałych składników. Zalać wszystko sosem i wymieszać. Można dodać rozdrobnioną kulkę mozzarelli (ale nie trzeba) i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.