Tym razem koktajl o dominującym smaku cytrusów. Szczególnie wyczuwalny jest tutaj grejpfrut. Polecam w szczególności osobom z problemami z nadciśnieniem, bo grejpfrut znany jest właśnie z takich właściwości jak regulacja ciśnienia. Dodatkowo dobrze działa na serce obniżając poziom cholesterolu, ma mało kalorii i pobudza trawienie. Cały koktajl zawiera również dużo witaminy C, beta karoten, błonnik, żelazo, magnez i potas.
SKŁADNIKI
- 1 czerwony grejpfrut
- 3 pomarańcze
- 1 kiwi
- 1 banan
- 1 kefir
WYKONANIE
Grejpfrut obrać ze skórki (w miarę możliwości zdrapać też biały miąższ z owocu) i wrzucić do misy blendera. Pozostałe owoce również obrać ze skórki. Jeżeli pomarańcza ma pestki,
to
koniecznie należy je wyciągnąć, to samo dotyczy grejpfruta. Umieścić wszystko w blenderze, wlać kefir i włączyć
urządzenie. Żeby miąższ pomarańczy i grejpfruta nie był gęsty, to warto zostawić
blender nieco dłużej włączony.
Najlepiej podawać od razu.
Mała uwaga: Jeżeli koktajl jest dla Was za cierpki, to można go bardziej osłodzić dodając jeszcze jednego banana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz