niedziela, 25 stycznia 2015

Ciasto 'procenty na pierzynce'


Tym razem ciasto w wersji dla dorosłych z nieco większym dodatkiem alkoholu. Pomysł na takie cisto pojawił się w związku z tym, że po operacji musiałam żywić się przez długi czas biszkoptami i sucharkami. I tak też się składa, że sporo biszkoptów mi jeszcze zostało. Jak też się domyślacie nie mam już więcej ochoty ich jeść :-) Chyba, że w innej formie np. jako ciasto.

SKŁADNIKI

 NA BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki tortowej
  • 2 łyżki wody
  • 1-2 krople aromatu rumowego
NA KREM BUDYNIOWY
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 450 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI
  • biszkopty
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • około 200 ml wódki
  • 2 gorzkie czekolady (można dać 1 gorzką i 1 mleczną)
  • 200 ml śmietany 30%
  • do dekoracji: wiórki kokosowe, kolorowa posypka  

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Do wody wlać aromat rumowy. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka).
Krem budyniowy:  Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń ciągle miksując. Na ostudzonym biszkopcie rozsmarować krem budyniowy.
Masa czekoladowa i biszkopty: W kubku zaparzyć kawę i lekko ostudzić. Do niskiej miseczki wlać wódkę. Biszkopty moczyć najpierw w kawie, żeby lekko zmiękły, a następnie w wódce i kłaść jeden obok drugiego na kremie budyniowym. W garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą warstwę). Opcjonalnie można do polewy dodać łyżeczkę żelatyny, będzie się ją łatwiej rozprowadzać po cieście. Na koniec posypać kokosem i posypką, lub udekorować wedle uznania. Ciasto trzymać w zamkniętym pojemniku, żeby alkohol nie wyparował z niego.