czwartek, 1 stycznia 2015

Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym


Sycący i smaczny obiad, który warto zjeść od czasu do czasu. Moja wersja była z filetami z piersi z indyka, ale danie to można zrobić również z piersią z kurczaka lub schabem.

Porcja na 2 osoby.
 
SKŁADNIKI
  • 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej)
  • margaryna do smażenia
  • 1 duża śmietana 18% (330 g)
  • około 200 g pieczarek
  • 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej)
  • przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek
  • przyprawy do sznycla: sól, pieprz biały


PRZYGOTOWANIE

Do garnuszka wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Mieszając zagotować i na wolnym ogniu pozostawić, mieszając przez jakiś czas, żeby sos dobrze przeszedł pieczarkami. Żeby smak sosu był wyrazisty nie należy żałować mu majeranku. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszać, żeby nie zostały grudki.
Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i  rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą i pieprzem. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko. Filety wymoczyć w jajku, a następnie dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić margarynę i na rozgrzaną ułożyć filety. Smażyć krótko z obu stron (do zarumienienia). Na gotowy sznycel nałożyć dużą porcję sosu śmietanowego z pieczarkami.