piątek, 23 stycznia 2015

Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji


Styczeń jest dla mnie okresem obfitującym w urodziny. Mam okazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne).

SKŁADNIKI

Na biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Na masę kokosową:
  • 500 ml mleka
  • 200 g kokosu
  • 2 małe kieliszki wódki
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Na krem budyniowy:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g masła
Na polewę czekoladową:
  • 1 czekolada
  • 150 ml śmietany 30%
Dodatkowo do dekoracji:
  • 1 łyżka kokosu
  • kilka połówek orzechów  włoskich


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Białka jajek ubić na sztywną pianę z szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i miksować dodając po jednym żółtku. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Wymieszać delikatnie i przelać na formę do pieczenia. Piec 30 minut. Ostudzić.
Masa kokosowa: Mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać kokos i cukier waniliowy. Gotować krótko na wolnym ogniu. Kokos odsączyć z nadmiaru mleka (odsączone mleko zostawić do budyniu), wlać wódkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Krem budyniowy: Do odsączonego z kokosu mleka dolać tyle, żeby mieć go 400 ml. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. W misce umieścić masło w temperaturze pokojowej, dodać cukier puder i ubić mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń nadal miksując. Do gotowego kremu dodać ostudzony kokos i zmiksować wszystko razem. Jeżeli biszkopt jest jeszcze ciepły, to krem włożyć do lodówki (dzięki temu stwardnie już trochę).
Ostudzony biszkopt orzechowy podzielić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzecha.