niedziela, 11 stycznia 2015

Ciasto truskawkowe ~ wersja zimowa


Jak to zazwyczaj bywa, robiąc ciasto czy inną potrawę, sugerujemy się zazwyczaj sezonem. I zapewne też bym nie robiła w zimie ciasta truskawkowego... gdyby nie fakt, że latem zamroziłam sobie truskawki :-) I właśnie wczoraj nadszedł ten moment, żeby zrobić zupełnie niesezonowe ciasto. Jeżeli macie również zamrożone, albo w okolicznych sklepach spożywczych są mrożone truskawki w przyzwoitej cenie, to polecam. A jeżeli akurat czytacie ten przepis w lecie, to można zrobić ze świeżych truskawek, tylko że w tym momencie odpadnie nam etap z nasączeniem ciasta :-)

Jeszcze jedna uwaga. U mnie ciasto jest bardzo wysokie z powodu bardzo małej formy o wymiarach 25x25. Lepsza byłaby forma 25x30, a nawet może być nieco większa.

SKŁADNIKI

NA BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g mąki tortowej
  • 3 łyżki wody 

NA KREM TRUSKAWKOWY I POLEWĘ
  • 1 kg mrożonych truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 dżemu truskawkowego

WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę, wyrównać i piec około 30-40 minut (do suchego patyczka). Ostudzony biszkopt przekroić na dwa placki.
Krem truskawkowy:  Z odmrożonych truskawek odlać niepełną filiżankę soku i nasączyć nim dolny placek. Resztę truskawek wraz z sokiem umieścić w misie blendera i uruchomić urządzenie. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Z blendera odlać szklankę zmiksowanych truskawek i stopniowo dodawać do ubitej śmietany miksując wszystko na jednolitą masę. Oba placki posmarować cienką warstwą dżemu, następnie nałożyć krem, na to górny placek i znowu krem.
Polewa truskawkowa: Pozostałe zmiksowane truskawki przelać z blendera do garnuszka i zagotować. Wyłączyć palnik i mieszając dodać galaretki. Tężejącą masą polać górę ciasta.

Dobra rada: Jeżeli używacie świeżych truskawek, to warto pokroić kilka lub kilkanaście w małe kawałki i wmieszać w krem. Ciasto będzie jeszcze pyszniejsze ;-)








Tradycyjnie kilka zdjęć zrobionych w trakcie robienia ciasta.