piątek, 31 grudnia 2021

Łazanki z kapustą i pieczarkami

 

Łazanki, to potrawa, którą kochają wszyscy moi domownicy. Jest prosta w przygotowaniu, niedroga, sycąca i bardzo smaczna. Jeżeli zależy Wam na wegetariańskiej wersji, to boczek można pominąć. Mój mąż jest zdeklarowanym mięsożercą, więc lubi jak w każdej potrawie jest chociaż niewielki dodatek mięsa. Mój syn zaś kocha pieczarki, dlatego też takie właśnie łazanki przygotowałam tym razem.




SKŁADNIKI

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 250 g parzonego boczku
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 500 g makaronu łazanki
  • sól, świeżo mielony pieprz, majeranek



WYKONANIE


Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kminek i gotować do miękkości. Następnie odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć, aż pieczarki nie będą surowe i odparuje nadmiar wody. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić z wody. Do pieczarek dodać boczek, kapustę i śmietanę. Chwilę smażyć, następnie dodać makaron, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość ponownie chwilę podsmażyć i podawać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz