Łazanki, to potrawa, którą kochają wszyscy moi domownicy. Jest prosta w przygotowaniu, niedroga, sycąca i bardzo smaczna. Jeżeli zależy Wam na wegetariańskiej wersji, to boczek można pominąć. Mój mąż jest zdeklarowanym mięsożercą, więc lubi jak w każdej potrawie jest chociaż niewielki dodatek mięsa. Mój syn zaś kocha pieczarki, dlatego też takie właśnie łazanki przygotowałam tym razem.
SKŁADNIKI
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka całego kminku
- 250 g parzonego boczku
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 500 g makaronu łazanki
- sól, świeżo mielony pieprz, majeranek
WYKONANIE
Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kminek i gotować do miękkości. Następnie odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć, aż pieczarki nie będą surowe i odparuje nadmiar wody. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić z wody. Do pieczarek dodać boczek, kapustę i śmietanę. Chwilę smażyć, następnie dodać makaron, wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość ponownie chwilę podsmażyć i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz