niedziela, 26 grudnia 2021

Krokiety z kapustą i grzybami


Co roku przygotowuję na święta paszteciki z kapustą i grzybami, zaś w tym roku na moim stole zagościły krokiety. Uwielbiam połączenie grzybów i kapusty. W moich krokietach znalazły się grzyby leśne i pieczarki. Pyszne połączenie.



Na 8 dużych krokietów.


SKŁADNIKI


Naleśniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • duża szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 350 ml mleka 3,2%
  • 150 ml wody
Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • garść suszonych grzybów
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Panierka:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) około 200 g
  • tarta bułka około 250 g
  • olej rzepakowy lub masło do smażenia 



WYKONANIE


Naleśniki: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka, olej rzepakowy, mleko i wodę. Całość dobrze zmiksować. Patelnię o średnicy 26-27 cm wysmarować olejem i przetrzeć ręcznikiem papierowym. Ciasto nalewać chochlą na rozgrzaną patelnię, kulistym ruchem rozlać na całości i smażyć z obu stron. Z podanych proporcji powinno wyjść 8 dużych naleśników.


Farsz: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Następnie ugotować je do miękkości, wyciągnąć łyżką cedzakową (wody nie wylewać) i ostudzone drobno pokroić. Kapustę posiekać nożem i przełożyć do wody po gotowaniu grzybów. Dodać kminek i gotować do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzić z wody. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki (duże na mniejsze kawałki). Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć, aż całość się ładnie upiecze i odparuje woda z pieczarek. Grzyby i pieczarki z cebulą przełożyć do kapusty, wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem (u mnie lekko pikantnie).


Składanie krokietów: Na każdy naleśnik nałożyć kopiastą łyżkę farszu i rozprowadzić go na całości. Następnie zawijać krokiety. Najpierw zginając z prawej i lewej strony boki naleśnika, a następnie zawijając od góry do dołu. 


Panierka i smażenie: Do jednego talerza wbić jajka i rozbełtać, do kolejnego wsypać dużą ilość mąki, a do ostatniego dużą ilość tartej bułki. Każdego krokieta najpierw zmoczyć w jajku, następnie obtoczyć w mące, później ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce.


Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub masło. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po 4 krokiety i smażyć na złoty kolor z obu stron (obracałam również na chwilę na boki). Gotowe krokiety podawać z czerwonym barszczem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz