Sałatka z kaszą, kurczakiem i pomarańczą, to propozycja sycącego i zdrowego dania, które można przygotować bardzo szybko. Połączenie smaków jest ciekawe. Moja pomarańcza była bardzo słodka i soczysta, więc idealnie się wkomponowała w sałatkę. Piszę, że z podanych składników można przygotować dwie porcje, ale ja mojej nie dałam rady zjeść całej.
Na 2 duże porcje.
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 350 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- małe opakowanie miksu sałat
- 1 pomarańcza
- 8 pomidorków koktajlowych
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ziół sałatkowych
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, świeżo mielony pieprz
WYKONANIE
Kaszę jęczmienną pęczak ugotować według instrukcji na opakowaniu, po czym odcedzić z wody. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na niewielkie paski. Następnie przełożyć na patelnię, polać olejem rzepakowym i dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką. Mięso smażyć z obu stron, aż nie będzie już surowe i ładnie się przypiecze.
Pomarańczę dobrze obrać i pokroić na bardzo cienkie kawałki. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Do miseczki wlać jogurt grecki, dodać oliwę, ocet balsamiczny, zioła sałatkowe, obie papryki i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na dwa talerze nałożyć najpierw dip jogurtowy, rozsmarowując go na spodzie talerza. Następnie nałożyć miks sałat, pomidorki koktajlowe, pomarańczę i kurczaka. Na koniec sałatkę posypać suszoną żurawiną i orzeszkami piniowymi. Podawać od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz