Czekoladowy wieniec z cynamonem, to rewelacyjny pomysł na szybki wypiek świąteczny. U mnie jako dodatek dla najmłodszych łasuchów kochających czekoladę. Dodałam tylko cynamon, ale można również dodać przyprawę korzenną.
SKŁADNIKI
- 300 g ciasta francuskiego
- 200 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko + 1/2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać cynamon, wymieszać i lekko przestudzić. Ciasto francuskie rozciągnąć, posmarować całe równomiernie czekoladą z cynamonem i zawinąć wzdłuż dłuższej krawędzi. Włożyć do lodówki na 10 minut. Jajko rozbełtać w miseczce z dodatkiem cynamonu.
Schłodzone ciasto francuskie rozciąć na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, tak aby powstały nam dwa długie kawałki ciasta. Oba kawałki zapleść ze sobą tworząc wieniec i zlepiając go na końcach. Wieniec przełożyć na blaszkę, posmarować rozbełtanym jajkiem z cynamonem i włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut, aż wieniec ładnie się upiecze. Upieczony przełożyć na talerz do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz