poniedziałek, 20 grudnia 2021

Świąteczny sernik korzenny


Sernik z poniższego przepisu jest rewelacyjny w smaku. Idealnie delikatny, a dzięki korzennemu spodowi i polewie z korzennym akcentem, nabiera prawdziwie świątecznego uroku. Do przygotowania spodu można również wykorzystać domowe pierniczki. Jeżeli zaś nie przepadacie za polewą czekoladową, to wierzch sernika można tylko posypać np. cynamonem, co również nada sernikowi świąteczny akcent.




SKŁADNIKI


Spód sernika:

  • 200 g korzennych herbatników lub pierników
  • 50 g masła

Sernik:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 125 g masła
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 40 g kaszy manny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 4 jajka
  • szczypta soli
Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • 50 ml śmietany 30%


WYKONANIE

Formę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia podwijając boki do góry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Korzenne herbatniki zmielić wraz z masłem i wyłożyć nimi spód formy. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski dodać twaróg, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy, kaszę mannę, skórkę startą z cytryny i pomarańczy, sok z pomarańczy i żółtka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Białka połączyć z masą serową, delikatnie wymieszać i przelać do formy. Włożyć do piekarnika i piec przez 55 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale go nie otwierać przez 15 minut. Po tym czasie piekarnik delikatnie uchylić i tak studzić sernik. Ostudzony włożyć do lodówki na kilka godzin.

Czekoladę gorzką i mleczną stopić w kąpieli wodnej, dodać cynamon, korzenną przyprawę i śmietankę, wymieszać i przelać na wierzch sernika. Równomiernie rozprowadzić. Schłodzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz