niedziela, 12 grudnia 2021

Zupa gulaszowa

 
Zupa gulaszowa, to zdecydowanie moje smaki. To potrawa, w której znajduje się już wszystko: mięso, warzywa i sos. Taki gulasz smakuje rewelacyjnie i jest sycący. U mnie duża porcja na dwa dni plus do zamrożenia na awaryjny obiad ;-) Wam również polecam.




SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego



WYKONANIE


Mięso umyć i osuszyć. Następnie pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Polać olejem rzepakowym i dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, ostrą papryką i dużą ilością słodkiej papryki. Następnie mięso posypać mąką, wymieszać i włączyć palnik. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać również do mięsa. Smażyć mięso z cebulą mieszając od czasu do czasu przez około 8 minut. Po tym czasie wlać dwie szklanki wody, nałożyć pokrywę i dusić.


Korzenie pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki gałązki selera naciowego, liście laurowe, ziele angielskie i zalać wodą. Gotować wywar do miękkości warzyw.


Wędzony boczek zalać niewielką ilością wody i gotować w osobnym garnku do miękkości. Marchewki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę/plasterki (ziemniaki w kostkę, duże marchewki również, zaś małe w plasterki). Z papryk wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Do lekko już mięknącego mięsa wlać odcedzony wywar warzywny, dodać koncentrat pomidorowy, ziemniaki, marchewki i papryki, po czym gotować do miękkości. Na koniec wlać wywar z boczku (mniej tłustą część boczku można pokroić w kostkę i również dodać) i doprawić potrawę solą i pieprzem. Podawać w głębokich talerzach.


Uwagi: Aby potrawa była bardziej rozgrzewająca, to można do wywaru dodać plasterek imbiru, zaś na koniec potrawę doprawić również ostrą papryką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz