SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wieprzowego na gulasz
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- 2 korzenie pietruszki
- 1 korzeń selera
- 2 gałązki selera naciowego
- 4 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 100 g wędzonego boczku
- 1 kg marchewki
- 1 kg ziemniaków
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 3 czerwone papryki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
WYKONANIE
Mięso umyć i osuszyć. Następnie pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Polać olejem rzepakowym i dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, ostrą papryką i dużą ilością słodkiej papryki. Następnie mięso posypać mąką, wymieszać i włączyć palnik. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać również do mięsa. Smażyć mięso z cebulą mieszając od czasu do czasu przez około 8 minut. Po tym czasie wlać dwie szklanki wody, nałożyć pokrywę i dusić.
Korzenie pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki gałązki selera naciowego, liście laurowe, ziele angielskie i zalać wodą. Gotować wywar do miękkości warzyw.
Wędzony boczek zalać niewielką ilością wody i gotować w osobnym garnku do miękkości. Marchewki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę/plasterki (ziemniaki w kostkę, duże marchewki również, zaś małe w plasterki). Z papryk wyciąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Do lekko już mięknącego mięsa wlać odcedzony wywar warzywny, dodać koncentrat pomidorowy, ziemniaki, marchewki i papryki, po czym gotować do miękkości. Na koniec wlać wywar z boczku (mniej tłustą część boczku można pokroić w kostkę i również dodać) i doprawić potrawę solą i pieprzem. Podawać w głębokich talerzach.
Uwagi: Aby potrawa była bardziej rozgrzewająca, to można do wywaru dodać plasterek imbiru, zaś na koniec potrawę doprawić również ostrą papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz