SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g masła
- 100 ml mleka 3,2%
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką tortową. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, cukier waniliowy i zmiksować do uzyskania jasnej i puszystej pianki. Następnie dodać masło, ekstrakt waniliowy, 30 ml mleka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksować. Do osobnej miski wlać pozostałe 70 ml mleka, dodać kakao, cynamon i przelać połowę ciasta. Zmiksować. Do formy nakładać kolejno warstwę waniliową, a następnie warstwę kakaowo-cynamonową, aż do wyczerpania obu rodzajów ciasta. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec 50 minut. Po tym czasie wyciągnąć babkę z piekarnika. Zostawić na 3 minuty, po czym delikatnie wyciągnąć ją z formy i przełożyć do ostudzenia na kratkę. Babkę podawać posypaną cukrem pudrem lub polaną polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz