środa, 5 października 2022

Jesienna babka cynamonowa



Babka z poniższego przepisu smakuje nieziemsko. To połączenie babki waniliowej z częścią kakaowo-cynamonową. Dodatkowym plusem tej babki jest fakt, że na następny dzień smakuje nadal rewelacyjnie. Dla mnie to taki ponadczasowy klasyk. Syn już pyta, kiedy znowu zrobię ;-)




SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g masła
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu



WYKONANIE


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką tortową. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, cukier waniliowy i zmiksować do uzyskania jasnej i puszystej pianki. Następnie dodać masło, ekstrakt waniliowy, 30 ml mleka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksować. Do osobnej miski wlać pozostałe 70 ml mleka, dodać kakao, cynamon i przelać połowę ciasta. Zmiksować. Do formy nakładać kolejno warstwę waniliową, a następnie warstwę kakaowo-cynamonową, aż do wyczerpania obu rodzajów ciasta. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec 50 minut. Po tym czasie wyciągnąć babkę z piekarnika. Zostawić na 3 minuty, po czym delikatnie wyciągnąć ją z formy i przełożyć do ostudzenia na kratkę. Babkę podawać posypaną cukrem pudrem lub polaną polewą czekoladową.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz