poniedziałek, 8 czerwca 2015

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, cukinią, pomidorami i serem mozzarella


Robiąc makaron z dowolnymi dodatkami zazwyczaj w pierwszy dzień jemy go zaraz po przygotowaniu, zaś w następny przekształcam go w zapiekankę. Nie potrzeba tutaj wiele filozofii, bo zazwyczaj głównym, najsmaczniejszym dodatkiem zapiekanek jest ser. Tym razem jednak połączyłam dwa różne smaki, które tworzą jedno danie. Jeden z nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie.

SKŁADNIKI
  • 2 cebule
  • 450 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 450 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • 1 duża śmietana 18% (550 g)
  • 5 pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g makaronu fusilli
  • 150 g sera mozzarella
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, chilli


WYKONANIE

Na patelni rozpuścić masło, dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone wedle uznania (u mnie w paski). Posypać pieprzem i solą, smażyć około 7 minut mieszając od czasu do czasu.
Do brytfanny wlać nieco oliwy, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa, smażyć na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
 
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu (dodając do wody nieco soli i oleju).
2 pomidory sparzyć i obrać ze skórki, umieścić w misie blendera, dodać czosnek, śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (jeżeli posiadacie, to warto dodać świeże liście bazylii i oregano). Wszystko zblendować razem i przelać do brytfanny. Jak cukinia będzie już miękka, to dodać ugotowany makaron i pieczarki, delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Potrawa ma mieć przyjemny ziołowy smak, dlatego też chilli należy dodać jedynie małą szczyptę.
 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na  tarce zetrzeć żółty ser, posypać nim górę zapiekanki i oprószyć lekko oregano. Pozostałe 3 pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Mozzarellę pokroić w płaskie kawałki. Na warstwie sera ułożyć plastry pomidora, oprószyć pieprzem i solą, ułożyć na nich mozzarellę i posypać całość mocno oregano. Zapiekać około 35 minut, chyba że składniki były jeszcze ciepłe, to wystarczy 15-20 minut. 
Ja całość przygotowywałam w brytfannie, którą można wkładać do piekarnika, jeżeli jednak takiej nie posiadacie, to zapiekankę trzeba przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiero wtedy układać warstwy z sera i pomidorów.