Sezon na truskawki w pełni, a do tego przyszły już letnie upały, więc tym razem przepis na smaczny, orzeźwiający koktajl truskawkowy z miętą. Najlepiej wykorzystać świeżą miętę, ale jeżeli takiej nie posiadacie, to można użyć dwóch torebek herbaty.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 2 banany
- garść świeżej mięty (albo dwie torebki herbaty miętowej)
- 1/2 cytryny
- 1 kefir
WYKONANIE
Do małego kubka włożyć umytą miętę (lub herbatę miętową) i zalać wrzątkiem. Parzyć 15 minut, po czym wyciągnąć miętę, a napar włożyć do lodówki, żeby się schłodził.
Truskawki umyć, obrać z szypułek i wrzucić do misy blendera. Z połówki cytryny wycisnąć sok i dodać do truskawek. Wlać ochłodzony napar i kefir prosto z lodówki, dodać obrane banany i zblendować wszystko. Podawać od razu (jeżeli później, to podawać schłodzone w lodówce). Koktajl można udekorować listkiem mięty lub truskawką.
Ja do naparu dodałam miętę cytrynową i nieco mięty pieprzowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz