niedziela, 21 czerwca 2015

Tarta truskawkowo-porzeczkowa


Sezon na truskawki nadal trwa, a do tego na moich krzaczkach zaczerwieniły się również czerwone porzeczki. Nie pozostaje mi więc nic innego jak zrobić tartę truskawkowo-porzeczkową. Wykorzystałam tutaj maksymalną ilość owoców, ale spowodowało to również, że tarta jest dosyć mokra (po jej ukrojeniu wycieka sok z porzeczek). Mi to osobiście nie przeszkadza, ale jeżeli chcecie tego uniknąć, to należy zmniejszyć ilość porzeczek.

SKŁADNIKI

Na ciasto kruche
  • 270 g mąki tortowej
  • 130 g masła
  • 65 g cukru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
Na nadzienie 
  • 400 g czerwonej porzeczki
  • 350 g truskawek
  • 3 białka + szczypta soli
  • 125 g cukru

WYKONANIE


Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier, szczyptę soli i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dużą formę do tarty lub formę tortową (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.
 
Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. W misce ubić białko ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania białej pianki. Po wyjęciu spodu tarty zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. 2-3 łyżki białka przełożyć do małej miseczki, z pozostałym wymieszać owoce i wyłożyć na tarcie. Resztę białka rozsmarować na wierzchu tarty. Piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Ja piekłam swoją tartę w dużej formie tortowej o średnicy 30 cm.