Wracając z weekendu w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej stwierdziłam, że nie warto jechać do restauracji, bo w domu zrobię na szybko smaczne i sycące danie, a z daniami w restauracjach różnie bywa. Porcja okazała się trzy osobowa, więc można było odgrzać sobie makaron jeszcze na kolację.
Porcja na 3 osoby.
SKŁADNIKI
- 2 małe piersi z kurczaka
- 450 g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
- 1 duża śmietana 18% (330 g)
- 3-4 ząbki czosnku
- 400 g makaronu (u mnie wstążki, ale może być inny np. długi do spaghetti)
- 130 g żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, po czym wymieszać. Mięso przysmażyć na rozgrzanej patelni.
W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć jakiś czas żeby odparował nadmiar wody. Następnie dodać śmietanę i ser starty na tarce, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu 5 minut.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (ilość minut podana na opakowaniu). Gotowy odcedzić z wody.
Do szpinaku dodać mięso, wymieszać. Nakładać na talerz makaron, polać sosem szpinakowym i posypać startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz