sobota, 20 czerwca 2015

Deser truskawkowy


Łatwy, smaczny, a zarazem efektowny deser z truskawkami. U mnie podany został nie w pucharku deserowym, tylko w dużych kieliszkach do czerwonego wina. Najważniejsze bowiem jest dla mnie to, aby deser ładnie się prezentował, a zarazem nie wyglądał zawsze tak samo :-) Myślę, że równie ciekawy efekt można by uzyskać sporządzając deser w kieliszkach do martini ;-)


SKŁADNIKI (na 4 duże pucharki)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej (lub innej w czerwonym kolorze)
  • 300 g truskawek (do kremu)
  • kilkanaście truskawek do galaretki i dekoracji
  • 350 ml śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 opakowania śmietan-fix

WYKONANIE

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ochłodnięcia. Do każdego z pucharków wrzucić 4-5 truskawek (w zależności od wielkości), po czy zalać galaretką. Włożyć do lodówki do stężenia.
Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej już śmietany dodać śmietan-fixy i chwilę jeszcze miksować. Truskawki obrać z szypułek, umyć i zblendować. Powstałą masę wlać do śmietany i zmiksować do połączenia. Włożyć do lodówki.
Na galaretkę wyciskać szprycą nieco śmietany truskawkowej, dodać pokrojone truskawki i znowu wyciskać śmietanę. Górę deseru udekorować truskawkami. Podawać schłodzone.