sobota, 20 czerwca 2015

Soczyste udka z kurczaka w ziołach


Prosty i smaczny obiad z kurczakiem w roli głównej. Jak będziecie robić tą potrawę, to nie wkładajcie rękawa z kurczakami do naczynia żaroodpornego. Ja tak niestety zrobiłam (bo po co położyć na blaszce skoro w naczyniu żaroodpornym wygląda ładniej) i skończyło się małym wybuchem w piekarniku. Jednym słowem naczynie żaroodporne pękło z głośnym hukiem. 

SKŁADNIKI
  • udka z kurczaka (ilość wedle uznania - u mnie 4)
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, zioła dalmatyńskie (tj. oregano, bazylia, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia, majeranek)
  • poza tym rękaw do pieczenia


WYKONANIE

Udka z kurczaka najlepiej zapeklować dzień wcześniej. Kurczaka umyć, przełożyć do głębokiej miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i ziołami dalmatyńskimi. Na górę miski nałożyć pokrywkę (ewentualnie przejrzystą folię spożywczą) i włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Udka z kurczaka przełożyć do rękawa, dodać obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, połówkę cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki i pokrojone drobno dwa ząbki czosnku. Rękaw dobrze zawiązać, umieścić na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec ponad godzinę. W trakcie pieczenia rękaw obrócić chociaż dwa razy (górą do dołu).