Tym razem szybkie danie z jarmużem. Ja potrawkę z kurczaka z jarmużem podałam z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i sałatą masłową ze śmietaną (według TEGO przepisu).
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- jarmuż (około 10-14 liści)
- oliwa
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma
WYKONANIE
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kurkumą. Wymieszać. Jarmuż umyć i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Patelnię nagrzać i przełożyć na nią mięso z kurczaka. Smażyć krótko, po czym dodać jarmuż i pomidory. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe. Cała potrawka będzie pływać ostatecznie w oliwie i wodzie z pomidora, więc trzeba ją albo odcedzić, albo też nabierać specjalną łyżką z dziurkami, z której wyciecze nadmiar wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz