niedziela, 14 czerwca 2015

Potrawka z kurczaka z jarmużem i pomidorem


Tym razem szybkie danie z jarmużem. Ja potrawkę z kurczaka z jarmużem podałam z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i sałatą masłową ze śmietaną (według TEGO przepisu). 

SKŁADNIKI
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • jarmuż (około 10-14 liści)
  • oliwa
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma


WYKONANIE

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kurkumą. Wymieszać. Jarmuż umyć i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Patelnię nagrzać i przełożyć na nią mięso z kurczaka. Smażyć krótko, po czym dodać jarmuż i pomidory. Smażyć mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe. Cała potrawka będzie pływać ostatecznie w oliwie i wodzie z pomidora, więc trzeba ją albo odcedzić, albo też nabierać specjalną łyżką z dziurkami, z której wyciecze nadmiar wody.