niedziela, 31 marca 2019

Magiczny napój z książki Caraval



Miałam ostatnio okazję przeczytać książkę "Caraval. Chłopak, który smakował jak północ." autorstwa Stephanie Garber. Kiedyś na moim blogu regularnie pojawiały się wpisy w zakładce "Kulinarnie z literatury i filmu". Później z braku czasu powoli zaczęły zanikać. Dlatego też po przeczytaniu książki Caraval, postanowiłam pokazać jak bardzo mi się podobała i podzielić się z Wami przepisem na magiczny napój, który miał wyostrzyć wzrok głównej bohaterki - Scarlett. Poniżej fragment książki.


"(...) Wzdłuż alejki ciągnęły się ceglane ściany, a sprzedawca cydru, uroczy chłopiec z małpką na ramieniu, ciągnął po bruku swój stragan na kółkach.
- Może ma pani ochotę na szklaneczkę trunku na palonym cukrze? - zapytał. - Wyostrzy pani wzrok.
(...)podał Scarlett szklaneczkę. Wyczuła karmel i roztopione masło, a także śmietankę i rozgrzany cynamon. Tak smakowały najpiękniejsze dni pory mrozów, z domieszką odrobiny ciepła.
- Wyborny trunek, choć nie wyostrzył mi wzroku...
- Napój działa dopiero po kilku minutach. Obiecuję, że nie będzie pani rozczarowana.
Chłopiec skinął na pożegnanie, a jego małpka zasalutowała. Potem zaczął ciągnąć stragan w stronę wędrującego mostu."

Caraval Stephanie Garber


Napój w istocie jest bardzo słodki, dlatego też proponuję dodać do niego rozpuszczalną kawę. Przełamie to nieco słodycz. W książce jest mowa o tym, że był to sprzedawca cydru. Można więc poeksperymentować i mleko zastąpić cydrem. Ja zamiast tego dodałam rumu. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja schłodzona. Miałam wrażenie jakbym piła lody :-)



SKŁADNIKI

Karmel:

  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 200 g śmietany 30%
Napój dla 1 osoby:
  • 200 ml mleka
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka karmelu (można dodać więcej)
Inna opcja:
  • 200 ml mleka
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka karmelu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zwykłej lub zbożowej
  • 1-2 małe kieliszki rumu

WYKONANIE

Karmel: Cukier wsypać na rozgrzaną patelnię, lekko podgrzać, po czym wlać 2-3 łyżki wody. Cukier podgrzewać równomiernie na małym ogniu, aż się stopi i zmieni barwę na brązową. Następnie dodać masło i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec wlać śmietankę i nadal podgrzewać, aż całość nieco zgęstnieje.

Napój: Mleko podgrzać w garnuszku, dodać cynamon, kardamon i wlać nieco karmelu. Wymieszać, tak aby całość się dobrze połączyła. Podawać na ciepło lub zimno (najlepsza jest wersja schłodzona z lodówki).

Inna opcja: Do podgrzanego mleka dodać cynamon, kardamon, nieco karmelu i wymieszać do rozpuszczenia. Wyłączyć palnik i wsypać kawę. Do ostudzonego napoju wlać rum, wymieszać i schłodzić w lodówce.

Uwagi: W książce jest mowa, że był to sprzedawca cydru, co sugeruje, że bazą napoju może być właśnie cydr. Osobiście nie próbowałam, ale można zaryzykować i zamiast mleka połączyć ze sobą cydr, cynamon, kardamon i karmel. 

Jeżeli zostanie Wam karmel, to można go wykorzystać jako polewę do lodów lub do dowolnego deseru.



1 komentarz:

  1. Karmel własnej roboty jako dodatek do kawy musi smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń