niedziela, 10 marca 2019

Śledzie w sosie musztardowym


Śledzie w sosie musztardowym przygotowuje się ekspresowo, z tym, że długi jest za to czas oczekiwania. Jednak warto na nie czekać, bo są pyszne. Oczywiście o ile ktoś lubi śledzie. Ja uwielbiam, więc często po nie sięgam. Wolę zdecydowanie domową wersję, bo często w tych kupnych dominuje smak octu. W dodatku śledzie są zdrowe, więc warto je mieć w swoim menu.



SKŁADNIKI

  • 8-10 filetów śledziowych solonych a'la Matjas
  • 1 czerwona cebula
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki

WYKONANIE

Filety śledziowe przełożyć do głębokiego talerza, zalać mlekiem i wodą w proporcji pół na pół. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc.

Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, po czym przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, obie musztardy i majonez, wymieszać i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Rybę dobrze odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Wymieszać, nałożyć folię i włożyć do lodówki na co najmniej jeden dzień. Sałatkę można posypać przed podaniem posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz