Śledzie w sosie musztardowym przygotowuje się ekspresowo, z tym, że długi jest za to czas oczekiwania. Jednak warto na nie czekać, bo są pyszne. Oczywiście o ile ktoś lubi śledzie. Ja uwielbiam, więc często po nie sięgam. Wolę zdecydowanie domową wersję, bo często w tych kupnych dominuje smak octu. W dodatku śledzie są zdrowe, więc warto je mieć w swoim menu.
SKŁADNIKI
- 8-10 filetów śledziowych solonych a'la Matjas
- 1 czerwona cebula
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki majonezu
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
- opcjonalnie świeży koperek lub natka pietruszki
WYKONANIE
Filety śledziowe przełożyć do głębokiego talerza, zalać mlekiem i wodą w proporcji pół na pół. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc.
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, po czym przełożyć do miski. Dodać jogurt naturalny, obie musztardy i majonez, wymieszać i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Rybę dobrze odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Wymieszać, nałożyć folię i włożyć do lodówki na co najmniej jeden dzień. Sałatkę można posypać przed podaniem posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz