sobota, 9 marca 2019

Pieczeń w marynacie czosnkowej


W ten sposób przygotowaną pieczeń można podać na wiele sposobów. U mnie z kaszą i burakami, ale równie dobrym połączeniem będzie sałatka i ziemniaki. Pieczeń tak na prawdę jest najsmaczniejsza na drugi dzień, więc warto przygotować ją na dwudniowy obiad.



SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 3/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielona słodka papryka
  • 1/2 szklanki półsłodkiego czerwonego wina

WYKONANIE

Mięso umyć, pokroić na równe kawałki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym zalać octem balsamicznym wymieszanym z wodą. Następnie każdy kawałek dobrze doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i słodką papryką. Czosnek i cebulę obrać z łupin. Cebulę pokroić w krążki, ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół, zaś gałązki selera naciowego pokroić na małe kawałki. Czosnek i seler rozsypać po bokach mięsa, zaś cebulę włożyć pomiędzy każdy kawałek. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć mięso na całą noc do lodówki.

Na następny dzień wlać do mięsa wino, nałożyć pokrywę i włożyć do piekarnika. Piekarnik włączyć na temperaturę 200°C. Mięso piec od momentu rozgrzania się piekarnika około 1,5 godziny. Przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywę, aby mięso się przypiekło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz