sobota, 9 marca 2019

Ekspresowe masło orzechowe


Uwielbiam masło orzechowe, ale do tych sklepowych jest dodawana zazwyczaj sól, a ja zdecydowanie wolę wersję bez. Aby zrobić domowe mało orzechowe nie musimy wcale kupować orzeszków ziemnych, obierać ich z łupin i prażyć. Można kupić od razu gotowe z puszki. Ja zawsze poluję na promocje i kupuję większą ilość. Domowe mało orzechowe możemy zjeść na kanapce, dodać do deserów lub wypieków. Polecam, bo pyszne.



SKŁADNIKI

  • 280 g prażonych orzeszków ziemnych z puszki bez soli (2 op.)
  • 50 ml oleju rzepakowego

WYKONANIE

Orzechy wsypać do misy blendera (u mnie wysokoobrotowy) i włączyć urządzenie. Gdy orzechy będą już rozdrobnione, wlać olej i nadal miksować do momentu powstania jednolitej masy bez grudek. Masło orzechowe przełożyć do pojemnika i przechowywać najlepiej w lodówce.

Uwagi: Ja mam blender wysokoobrotowy, więc w trakcie miksowania nie muszę robić przerw. Jednak jeżeli masz zwykły blender, to lepiej go nie przegrzewać, bo może się spalić. 

Dodatek oleju rzepakowego nie jest niezbędny, ale osobiście zawsze go dodaję, bo masło nie jest wtedy takie gęste i bardziej mi smakuje. Wybrałam olej rzepakowy, bo nie wpływa on na smak masła orzechowego.

Do masła orzechowego można dodać soli, ale mi osobiście smakuje wersja bez. 



2 komentarze:

  1. Ja do masła orzechowego nigdy nie dodaje oleju - orzeszki same w sobie są tłuste i mają swój olej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś też nie dodawałam. Proszę sobie poczytać, co napisałam w uwagach :-)

      Usuń