wtorek, 19 marca 2019

Ciasto porzeczkowe z pianką


Słodko kwaśne ciasto idealne do kawy, w szczególności w letnie upały. U mnie wersja z mrożonych porzeczek, bo ciasto robiłam poza sezonem. Muszę przyznać, że rozczarowała mnie sama pianka na bazie białek i kisielu, bo przepis na nią widziałam w magazynie. Na zdjęciu pianka była pięknie różowa i apetyczna. Rzeczywistość okazała się bardzo daleka od idealnego zdjęcia.



SKŁADNIKI

Kruchy spód:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 170 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka wody
Warstwa porzeczkowa:

  • 600 g czerwonej porzeczki lub mieszana czerwona i czarna
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Pianka:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie kisielu żurawinowego z cukrem
Dodatkowo:

  • 2 garście płatków migdałowych
  • garść czerwonej porzeczki

WYKONANIE

Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, wymieszać, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciastem wylepić spód formy o wymiarach 25 x 30 cm i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.

Warstwa porzeczkowa: Jeżeli korzystacie z mrożonych porzeczek, to je wcześniej rozmrozić. Jajka rozbełtać w miseczce, dodać proszek budyniowy, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać (jeżeli korzystacie z mrożonych porzeczek, to dolać soku). Gotową masę przelać do porzeczek, wymieszać i wyłożyć równomiernie na podpieczony kruchy spód. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut, aż masa zgęstnieje.

Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany wsypać proszek kisielowy i dobrze zmiksować. Wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta i włożyć do piekarnika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C, wierzch ciasta posypać migdałami i porzeczkami, po czym piec przez 10 minut, aż migdały się zarumienią. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Podawać w temperaturze pokojowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz