Słodko kwaśne ciasto idealne do kawy, w szczególności w letnie upały. U mnie wersja z mrożonych porzeczek, bo ciasto robiłam poza sezonem. Muszę przyznać, że rozczarowała mnie sama pianka na bazie białek i kisielu, bo przepis na nią widziałam w magazynie. Na zdjęciu pianka była pięknie różowa i apetyczna. Rzeczywistość okazała się bardzo daleka od idealnego zdjęcia.
SKŁADNIKI
Kruchy spód:
- 340 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 170 g masła
- 6 żółtek
- 1 łyżka wody
- 600 g czerwonej porzeczki lub mieszana czerwona i czarna
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 białek
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 opakowanie kisielu żurawinowego z cukrem
- 2 garście płatków migdałowych
- garść czerwonej porzeczki
WYKONANIE
Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, wymieszać, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciastem wylepić spód formy o wymiarach 25 x 30 cm i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.
Warstwa porzeczkowa: Jeżeli korzystacie z mrożonych porzeczek, to je wcześniej rozmrozić. Jajka rozbełtać w miseczce, dodać proszek budyniowy, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać (jeżeli korzystacie z mrożonych porzeczek, to dolać soku). Gotową masę przelać do porzeczek, wymieszać i wyłożyć równomiernie na podpieczony kruchy spód. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut, aż masa zgęstnieje.
Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitej piany wsypać proszek kisielowy i dobrze zmiksować. Wyłożyć równomiernie na wierzchu ciasta i włożyć do piekarnika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C, wierzch ciasta posypać migdałami i porzeczkami, po czym piec przez 10 minut, aż migdały się zarumienią. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Podawać w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz