niedziela, 24 marca 2019

Wiosenna sałatka z fetą


W końcu mamy wiosnę. Nie mogę się już doczekać, kiedy wszystko zacznie kwitnąć, dlatego też na moim stole pojawiają się coraz częściej sałatki. Dzięki sycącym dodatkom stanowią one dla mnie samodzielne danie obiadowe. Sałatka z fetą jest nie tylko sycąca i pełna witamin i minerałów, ale również smaczna. Ser feta jest zdecydowanie pysznym dodatkiem, który szybko zaspokoi głód ;-) Poza "zieleniną" lubię jak coś w sałatce chrupie, więc dodałam czerwoną paprykę i rzodkiewkę. Jako dekoracja posłużyły mi kiełki słonecznika, zresztą bardzo zdrowe.



Na 2 duże porcje obiadowe.


SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem)
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 150 g sera feta
  • garść kiełek słonecznika
  • około 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie (jednorazowe) ulubionej przyprawy sałatkowej



WYKONANIE

Oliwę wlać do miseczki, wsypać mieszankę przypraw, wymieszać i odstawić. Warzywa umyć. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki przekroić na pół, zaś większe na 4 części. Ser feta pokroić w małą kostkę. Miks sałat przełożyć do miski, polać oliwą z przyprawami i wymieszać. Do głębokich talerzy nakładać kolejno miks sałat, paprykę, rzodkiewki i ser feta i ponownie miks sałat i pozostałe dodatki, zaś wierzch posypać kiełkami słonecznika.

Uwagi: Jeżeli serwujecie sałatkę od razu na talerzach, to będzie się ona lepiej prezentować, gdy przygotujecie ją tak, jak napisałam powyżej. Jeżeli jednak macie zamiar serwować ją w jednej misce dla gości, to można połączyć wszystkie składniki i delikatnie je wymieszać. Należy jednak pamiętać, że przygotowaną sałatkę należy podawać od razu, bo szybko traci ona na swej świeżości. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz