wtorek, 12 marca 2019

Deser malinowy z musem czekoladowym


Ten deser, to połączenie smaku malin z kisielem, pysznym musem czekoladowym na bazie jogurtu greckiego i dodatkową odrobiną słodyczy w postaci śmietany. Taki deser zasmakuje nie tylko naszym małym łasuchom, ale również dorosłym. Do przygotowania deseru można wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Jeżeli zdecydujecie się na mrożone, to ich wcześniej nie odmrażajcie. Jeżeli deser serwujecie latem, to najlepiej schłodzić go przed podaniem w lodówce. 


Na 6 porcji w szklankach.


SKŁADNIKI

  • 400 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 kisiele malinowe z cukrem
  • 900 ml wody
  • 330 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 śmietan-fix
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

WYKONANIE

Maliny umyć (jeżeli są mrożone, to ich nie odmrażać). Do każdej szklanki wsypać garść malin. Kisiel przygotować według instrukcji na opakowaniu wykorzystując jednak tylko 900 ml wody. Gotowy kisiel wlać do każdej szklanki i zostawić do ostudzenia.

Do miseczki wlać jogurt grecki, dodać kakao i miód, po czym dobrze wymieszać. Gotowy mus czekoladowy wyłożyć równomiernie na kisielu i posypać resztą malin.

Zimną śmietanę ubić. Na koniec dodać cukier waniliowy i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobną końcówką wycisnąć na każdym deserze. Na koniec zetrzeć na tarce gorzką czekoladę i posypać nią śmietanę. Deser podawać schłodzony w lodówce lub w temperaturze pokojowej.



2 komentarze: