Babka pomarańczowa jest prosta w przygotowaniu, a dzięki skórce z pomarańczy ma piękny, bursztynowy kolor. Można ją udekorować kawałkami pomarańczy lub świeżymi kwiatami, należy jednak pamiętać o tym, że niektóre kwiaty szybko więdną, więc jeżeli decydujecie się na taką dekorację, to tyko przed podaniem.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- szczypta soli
- 170 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 pomarańcze
- 1/2 cytryny
- do dekoracji lukier, dodatkowo małe kawałki pomarańczy lub/i świeże kwiaty
- dodatkowo masło do wysmarowania formy i mąka do oprószenia
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pomarańcze i cytrynę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem. Z obu pomarańczy i połowy cytryny zetrzeć skórkę. Z połowy pomarańczy wycisnąć sok.
Jajka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do puszystej masy dodać stopione masło, wyciśnięty sok z pomarańczy i skórkę startą z pomarańczy i cytryny. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać przez sitko do masy jajecznej i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Masę przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec około 50 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, aby wypadła i ostudzić na kratce.
Ostudzoną babkę polać lukrem (cukier puder wsypać do garnuszka, dolać odrobinę wody i podgrzać ucierając) i udekorować małymi kawałkami pomarańczy lub/i kwiatami.
Uwagi: Ja babki nie polewam lukrem, tylko wykorzystuję mały pędzel. Najpierw smakuję lukier na górze, a później robię zacieki na bokach. Jak lukier mi zgęstnieje, to go ponownie podgrzewam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz