Lody kajmakowe są bajecznie proste w przygotowaniu i rewelacyjne w smaku! Osobiście uwielbiam i nigdy nie mam ich dosyć. Do ich przygotowania nie potrzeba maszynki, mało tego, są one tak kremowe, że nie wymagają również przemieszania. Ja profilaktycznie przemieszałam dwa razy w odstępach dwugodzinnych. Jeżeli nie lubicie zbytniej słodyczy kajmaku, to możecie zwiększyć ilość śmietany, ewentualnie dodać mały jogurt naturalny do przełamania smaku.
SKŁADNIKI
- 1 puszka kajmaku "krówka"
- 500 g śmietany 36%
WYKONANIE
Zimną śmietanę ubić, następnie dodać do niej masę kajmakową i dobrze zmiksować do połączenia składników. Masę przelać do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Mrozić, aż powstaną nam lody o pożądanej konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz