Pyszne, domowe lody wiśniowe bez maszynki i bez jajek. Są proste w przygotowaniu i mają ciekawy smak. Można oczywiście do ich przygotowania wykorzystać mniej wiśni niż podałam w przepisie. Będą wtedy bardziej śmietankowe. Sezon na wiśnie był w tym roku nieco przyśpieszony, więc lody udało mi się przygotować dosłownie w ostatnim momencie.
SKŁADNIKI
- 500 g wiśni bez pestek
- 200 g cukru
- 500 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
WYKONANIE
Wiśnie wraz z sokiem umieścić na patelni, dodać cukier i smażyć, aż wiśnie lekko zmiękną. Wyciągnąć i dobrze odcisnąć z soku owoce, zaś sok nadal smażyć, aż zacznie gęstnieć. Wiśnie i sok zostawić do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do śmietany wlać gęsty sok i zmiksować, następnie partiami dodawać wiśnie nadal miksując. Masę przełożyć do dużego pojemnika, nałożyć szczelnie pokrywkę i włożyć do zamrażalnika. Po dwóch godzinach przemieszać masę i ponownie wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Lody nakładać gałkownicą do miseczek lub wafelków do lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz