Bardzo pyszny tort, który zasmakuje nie tylko wszystkim czekoladoholikom, ale również każdej innej osobie. A to za sprawą tego, że krem jest delikatny i ma wyważony smak, zaś wiśnie idealnie komponują się z kremem czekoladowym. Lubię eksperymentować ze smakami, a ten eksperyment mogę uznać zdecydowanie za udany ;-) Koniecznie musicie spróbować. Zawsze można przygotować mniejszy tort z 1/2 ilości składników.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 600 g wiśni bez pestek
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie 1 duży kieliszek wódki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 90 ml mleka
- 30 g masła
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 l śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 200 g śmietany 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie śmietan-fix
- wiórki czekoladowe, starta biała i gorzka czekolada
- opcjonalnie inne dekoracje z czekolady
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką stopniowo dodając wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić z wysokości 40-50 cm na rozłożone na podłodze ręczniki w celu jego odpowietrzenia. Zostawić do ostudzenia.
Frużelina wiśniowa i nasączenie: Wiśnie przełożyć wraz z sokiem do garnka, dodać cukier i włączyć palnik. Jak już cukier się rozpuści, to odlać niepełną szklankę soku wiśniowego. Mąkę ziemniaczaną wsypać do szklanki i zalać taką ilością wody, aby dało się wymieszać. Wiśnie zagotować, po czym wlać mąkę ziemniaczaną i mieszać podgrzewając, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia.
Krem czekoladowy: Żelatynę zalać odrobiną mleka i zostawić do napęcznienia. Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i zagotować. Wyłączyć palnik, po czym dodać żelatynę i dobrze wymieszać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia (jeżeli masa jest za chłodna i czekolada nie chce się roztopić, to można ją podgrzać, ale należy uważać, aby jej nie zagotować). Masę czekoladową zostawić do ostudzenia.
Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, śmietan-fix i ponownie zmiksować. Na koniec dodać masę czekoladową i zmiksować do połączenia składników.
Składanie tortu: Biszkopt przekroić na trzy równe oblaty. Do soku z wiśni można dodać duży kieliszek wódki, po czym nasączyć każdy placek. Na dolnym biszkopcie rozsmarować równomiernie frużelinę wiśniową, następnie posmarować kremem czekoladowym i nałożyć kolejny biszkopt. Posmarować go kolejną warstwą kremu i nałożyć górny biszkopt. Pozostałym kremem czekoladowym posmarować wierzch i boki tortu.
Dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Boki i wierzch tortu udekorować startą gorzką i białą czekoladą. Następnie tort udekorować śmietaną za pomocą szprycy dekoracyjnej. Tort włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz