Bardzo szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka z budyniem. Świetnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub jako przysmak dla najmłodszych.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 15 g cukru
- 1 jajko
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 łyżka wody
WYKONANIE
Do miski wsypać mąkę, proszek budyniowy, cukier, dodać jajko, posiekane nożem masło, sól i wodę, po czym zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z zimnego ciasta odrywać małe kawałki, robić z nich kulki i kłaść na blaszce. Każdą kulkę lekko spłaszczyć widelcem. Tak przygotowane ciastka włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz