wtorek, 12 czerwca 2018

Kaszotto gołąbkowe


Kaszotto gołąbkowe, to uproszczona wersja gołąbków bez zawijania. Można oczywiście kaszę zastąpić ryżem i w ten sposób przygotować risotto. Lubię takie obiady, bo są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu.


Na dużą porcję dla 6 osób.

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej białej kapusty
  • 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g)
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 mały sok pomidorowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • do dekoracji świeża pietruszka lub kolendra


WYKONANIE

Mięso przełożyć do dużej brytfanny lub garnka. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, polać całość obficie oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Do misy blendera wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i bazylię (bazylię najlepiej świeżą). Całość zmiksować na jednolity sos. Kapustę drobno posiekać i przełożyć do mięsa. Wlać sos i całość dusić pod pokrywką, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać ugotowaną kaszę i wymieszać.

Do szklanki wlać odrobinę wody, dodać mąkę, dobrze wymieszać i wlać do potrawy. Podgrzewać aż całość zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić. Podawać udekorowane świeżą pietruszką lub kolendrą.