Kaszotto gołąbkowe, to uproszczona wersja gołąbków bez zawijania. Można oczywiście kaszę zastąpić ryżem i w ten sposób przygotować risotto. Lubię takie obiady, bo są nie tylko smaczne, ale również szybkie w przygotowaniu.
Na dużą porcję dla 6 osób.
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej białej kapusty
- 850 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- oliwa
- 3 opakowania kaszy jęczmiennej (3 x 100 g)
- 2 puszki pomidorów
- 1 mały sok pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
- do dekoracji świeża pietruszka lub kolendra
WYKONANIE
Mięso przełożyć do dużej brytfanny lub garnka. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, polać całość obficie oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie surowe. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Do misy blendera wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i bazylię (bazylię najlepiej świeżą). Całość zmiksować na jednolity sos. Kapustę drobno posiekać i przełożyć do mięsa. Wlać sos i całość dusić pod pokrywką, aż kapusta zmięknie. Następnie dodać ugotowaną kaszę i wymieszać.
Do szklanki wlać odrobinę wody, dodać mąkę, dobrze wymieszać i wlać do potrawy. Podgrzewać aż całość zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić. Podawać udekorowane świeżą pietruszką lub kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz