niedziela, 17 czerwca 2018

Ramen


Ramen zyskuje coraz to większą popularność. Jego wersji jest bardzo wiele, więc mamy tutaj duże pole do popisu. Ramen to nic innego, jak japoński rosół z makaronem i dodatkami. Wyróżnia się on od tradycyjnych zup japońskich tym, że zawiera mięso. Większość zup japońskich sporządzanych jest na bazie ryb lub warzyw. Podstawowym składnikiem zupy ramen jest sos sojowy, rzadziej miso. Trudno powiedzieć, że wzorowałam się dokładnie na wersji oryginalnej japońskiej. Raczej przygotowałam ramen w wersji znacznie spolszczonej, bo wykorzystałam makaron jajeczny Lubella i dodałam natkę pietruszki.



SKŁADNIKI

  • 1 korpus z kurczaka
  • 4 udka z kurczaka
  • 200 g kości wołowej
  • 600 g kości wieprzowej
  • 50 g grzybów mun
  • 4 liście laurowe 
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 cały por
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • cienki plasterek imbiru
  • 3 marchewki
  • 2 cebule dymki
  • 400 g makaronu np. Lubella jajeczna wstążki
  • pęczek szczypioru
  • pęczek natki pietruszki
  • jajka (1 na każdą porcję)
  • sos sojowy
  • pieprz

WYKONANIE

Mięso umyć i przełożyć do bardzo dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrany imbir. Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (marchewkę pokroić w plasterki). Dodać do mięsa, zalać wodą, tak aby przykryła warzywa i mięso, po czym gotować około 1,5 godziny na średnim ogniu.

Grzyby przełożyć do niewielkiego garnka, zalać gorącą wodą i zostawić na 1 godzinę do napęcznienia. Po tym czasie włączyć palnik i gotować grzyby do miękkości. Wyłączyć palnik i zostawić wraz z wodą. Jajka ugotować na półtwardo i obrać.

Z ugotowanego wywaru wyjąć mięso i przełożyć na półmisek. Wywar przecedzić przez durszlak do innego garnka. Odłożyć z warzyw kilkanaście plasterków marchewki. Wywar ponownie zagotować i dodać makaron. Gotować go znacznie krócej niż pisze na opakowaniu, po czym wyłączyć palnik. Dodać grzyby mun wraz z wywarem i doprawić całość dużą ilością sosu sojowego i pieprzem. Do głębokich talerzy lub misek wlać porcję rosołu wraz z makaronem i grzybami, na to wyłożyć porcję obranego mięsa, jajka przekrojone wzdłuż na pół, posiekany szczypior, natkę pietruszki i kilka plasterków marchewki. Opcjonalnie dolać jeszcze rosołu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz