Kalafior z grilla może być podawany jako dodatek do mięs lub w przypadku wegan, jako osobne danie podawane z lekką sałatką. Smak takiego kalafiora jest zbliżony do tego pieczonego na patelni, a dodatkowo jest doskonałym źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Ja z mężem jedliśmy kalafiora z grilla wraz ze stekiem wołowym (oczywiście również z grilla). Bardzo smaczne połączenie, choć pokusiłabym się tu jeszcze o dodatek lekkiej sałatki. Praktycznie wystarczy sam miks sałat lekko skropiony dipem.
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony pieprz, przyprawa do pieczonych warzyw lub klasyczna do grilla
WYKONANIE
Kalafior umyć, odciąć zieloną część i pokroić na średniej grubości plastry. Przygotować podwójną warstwę folii aluminiowej i ponakłuwać ją. Kalafior położyć na folii, posmarować z obu stron olejem rzepakowym i przyprawić (również z obu stron) solą, świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością przyprawy do pieczonych warzyw lub przyprawą klasyczną do grilla. Rozgrzać grill (ja korzystam z gazowego z pokrywą) i ułożyć na nim folię wraz z kalafiorem. Kalafior grillować około 5 minut z każdej strony. Gdy już się ładnie przypiecze, a będzie jeszcze lekko twardy, to grillować go na małym ogniu do momentu, aż zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz